FASTELAVNSBOLLER
Fastelavnsboller skal være ekstra store og luftige, og ha godt fyll. De ekte fastelavnsbollene fra Tyskland ble servert i en bolle med varm melk, men den skikken var ikke utbredt i Norge. Den forekom i Bergen, og da i de familier som hadde kontakt med handelsmennene fra Tyskland.
1 l hvetemel, 1 3/4 dl sukker,1 ts kardemomme, 4 ss smør, 3,5 dl melk, 1 pk gjær, 1/2 ts bakepulver
Smelt smøret, lunk melken i smøret, og løs opp gjæren. Sikt i det tørre. Deigen heves på et lunt sted til den blir dobbelt så stor. Bollene trilles ut (ca. 16 stk), legges på en smurt plate og etterheves i ca. 15 min. Stekes midt i ovnen ved 225 grader.
Bollene fylles med pisket krem og en klatt jordbærsyltetøy. Strøs med melis.
Eller: Bollene kan fylles med mandelfyll:
100 g skoldede mandler, innmat av boller, 1 dl sukker, 1 dl melk/fløte
Mandlene skådes og males.Skjær lokk av bollene, og ta ut litt av innmaten. Blandes med mandlene, sukkeret og melk/fløte. Fylles i bollene, evt. med litt krem. Legg på lokket, og sikt melis over.